De behandeling van kinderen neemt in de praktijk een speciale plaats in. Door de combinatie van de verschillende behandelmethodes ontstaat een uniek concept om kinderen te observeren en te behandelen. Naast de Haptotherapie en Craniosacraaltherapie kan ook gebruik gemaakt worden van Sensorische Integratie. Meer dan 80% van de kinderen die naar de praktijk voor behandeling komen lijden aan een tekort op het gebied van Sensorische Integratie. Het is belangrijk dat ieder kind wordt beoordeeld op individuele basis ongeacht wat hun diagnose is.
Problemen in de sensomotorische integratie worden gezien als een niet op een juiste manier gebruiken van vooral aanraking- en bewegingsprikkels, waardoor we onze bewegingen te weinig voelen, niet opletten wat we aan het doen zijn en moeilijk dingen leren.
Problemen met sensorische integratie?
Bij problemen met de sensorische integratie is het signaal van het tast- en evenwichtsgevoel te sterk of te zwak. Hierdoor reageren we alsof we in gevaar verkeren, terwijl dat niet zo is, of we geven deze zintuigprikkels te weinig aandacht, terwijl dat wel zou moeten. We richten onze aandacht op een verkeerde manier en merken onze eigen bewegingen onvoldoende op. Hierdoor gebruiken we de informatie uit onze spieren en gewrichten te weinig en ontstaan problemen met de concentratie en het leren van dingen.
- Het tastgevoel waarschuwt te snel voor gevaar, ook wel tactiele overgevoeligheid genoemd. Deze kinderen zijn gevoelig voor aanraken: hun zintuigprikkels reageren hierop heel snel. Aangeraakt worden, op schoot zitten en knuffelen vinden deze kinderen niet prettig. Daarnaast zijn ze vaak heel kieskeurig wat betreft het eten, hun kleren, die ze al gauw ervaren als ‘kriebelig’. Ze staan ook kritisch tegenover het speelgoed waarmee ze spelen. Spelen met water, zand, klei en verf is meestal niet favoriet. Ze vinden het al gauw vies.
- Het tastgevoel waarschuwt te weinig en wordt niet opgemerkt. Dit wordt ook wel tactiele ondergevoeligheid genoemd. Hierbij merkt het kind nauwelijks dat het wordt aangeraakt, of dat het zelf iets aanraakt. De zintuigprikkels geven te weinig informatie door. Hierdoor ‘bestuurt’ zo’n kind zijn eigen lichaam minder goed, waardoor het onhandig is en zich bijvoorbeeld gauw stoot. Zulke kinderen spelen juist wel graag met ‘vieze’ materialen zoals zand, klei en verf.
- Het evenwichtsgevoel waarschuwt te snel voor gevaar. Dit wordt ook wel vestibulaire overgevoeligheid genoemd. Een dergelijk kind is heel gevoelig voor bewogen worden. Zijn zintuigprikkels reageren bij de geringste beweging of verandering van houding. Bewogen worden, stoeien en andere wilde spelletjes vindt hij niet prettig. Hierdoor komen deze kinderen wat angstig over en zijn zij meestal minder bewegelijk dan anderen.
- Het evenwichtsgevoel waarschuwt te weinig en wordt niet opgemerkt. Dit wordt ook wel vestibulaire ondergevoeligheid genoemd. Zo’n kind merkt te weinig wanneer het wordt bewogen. Zijn zintuigprikkels geven te weinig informatie door. Bewogen worden, schommelen, stoeien en andere wilde spelletjes zijn favoriet. Zulke kinderen zijn vaak echte waaghalzen en ze zijn voortdurend in beweging.
Signalen die kunnen wijzen op het dysfunctioneren van het Sensorische Integratie systeem:
- Overgevoeligheid voor of vermijden van aanraking, geluid, beweging , geur, smaak en bezienswaardigheden
- Omgekeerd , onder- reactiviteit bij aanraking, geluid, beweging , geur, smaak en bezienswaardigheden
- Uitdagingen met coördinatie, met name aan beide zijden van het lichaam
- Slechte spiertonus
- Spraak-en taalproblemen , leeruitdagingen
- Moeite met overgangen of veranderingen in routine
- Impulsiviteit of verstrooidheid
- Onhandigheid of visuele problemen
- Gedragsproblemen waaronder zowel de sociale en emotionele problemen
- Extreme activiteit niveau (hyperactieve of zeer sedentaire )
- Vertragingen in de motorische vaardigheden vroeg of op een later tijdstip
- Problemen met ordenen
- Problemen met zelfzorg en vaardigheden te spelen
Cranio Sacraal therapie is een gunstige ondersteunende therapie om te koppelen met Sensorische Integratie Therapie. Craniosacraaltherapie werkt direct in op het zenuwstelsel waardoor het zeer ondersteunend werkt voor Sensorische Integratie. Craniosacraaltherapie is een non-invasieve techniek die het zelfherstellende vermogen van het lichaam ondersteunt. Gebruikt in combinatie met Sensorische Integratie Therapie of alleen, kan Craniosacraaltherapie de basis leggen voor een betere neurologische functioneren, de verwerking en integratie van zintuiglijke informatie.
Behandeling
Bij de eerste kennismakingsafspraken maken we samen een plan voor behandeling. Bij ieder volgende afspraak evalueren we kort hoever we zijn en kijken vooruit hoe we verder gaan richting de doelen die we gesteld hebben.
Afhankelijk van de hulpvraag wordt er een vragenlijst en motorische observatie afgenomen en gekozen welke therapievorm het meest passend is.
Contact
Meer weten over onze behandelingen of workshops?
Vul hiernaast het formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op!
Praktijk Gea Brouwer
Het Arsenaal
Kloosterstraat 15
6981 CC Doesburg
Tel: 0313 – 41 93 16
E-mail: info@geabrouwer.nl
KvK: 09203454
Klik hier voor de routebeschrijving.